Uppsalas bästa thaikrogar

Studentstaden med sitt legendariska universitet i Sveriges fjärde största stad. Kommunen har omkring 200 000 invånare och bland dem finns numera en hel del invandrare från Thailand. Så att Uppsala har berikats med matkultur från Sydostasien är väl inte så konstigt. Uppsala är en stad som jag ofta besöker och då dinerar eller lunchar jag gärna på någon av stadens thairestauranger. Här får ni tips om några av dem.

Koh Phangan

Koh Phangan finns även i Uppsala och inte bara i huvudstaden här brukar jag stanna till och äta när jag bland annat är ute på kundluncher med jobbet. Koh Phangan i Uppsala har en väldigt späckad meny, så många rätter att välja på så man nästan får svårt att bestämma sig.

Ett plus är att det även finns en barnens meny och dessutom kompositioner för större sällskap om 4 till 6 personer minst. Jag provade Nua Yang som var grillspett med biffkött, lök, vitlök, paprika och svamp. Som serverades med dippsåser. Kanske inte direkt helt traditionell thairätt men ack så välsmakande. Priset är absolut överenskomligt för allt man får och de har även lunchpriser under förmiddagen. En mäktig restaurang som jag rekommenderar alla att gå till, ibland går jag dit bara för salladen.


Amazing Thai

Fantastiska Thailand är ett epitet som används ofta i marknadsföring och även ett passande namn på en thairestaurang. Amazing Thai är en kedja med två thairestauranger i Stockholm förutom denna i Uppsala. Jag var där mitt på dagen för att testa deras lunchbuffé. Många rätter hade dukats upp som man kunde plocka av. Ett utbud med inte för smakstark mat, som ska passa stora allmänheten eller som de själva säger “Det måste inte vara starkt men det måste vara gott”.


Ahaan Thai

En mysig kvarterskrog som mycket väl lämpar sig för ett kvällsbesök då man kan ta en thailändsk öl till maten. Jag beställde en flerrätters-meny med 6 rätter:

  • Satay, marinerad kyckling med jordnötssås
  • Tom Kha Gai, soppa på kokosmjölk, lime och kyckling
  • Pad Mauman Himapan, kyckling med cashewnötter med wokad paprika och lök
  • Nua nam man hoy, wokad biff med bambuskott
  • Chu chii koong, tigerräkor i röd curry med kokosmjölk

Mycket mat för pengarna. Kalaset gick på ungefär 200 kronor. Bra smak med hyfsad skjuts i kryddningen.

Thaibreak

Ta ett break hos Thaibreak med god thaimat är vad namnet på restaurangen vill antyda. Som lunchställe fungerar interiören ganska bra men kan upplevas som lite stelt och övermodernt. Kanske därför som de inte har öppet så länge på kvällen. Den mysiga stämningen lyser med sin frånvaro men maten var mycket bra. Priset för lunchen var moderata 89 kronor och jag beställde Gang Kiew Wan, grön curry med kokosmjölk och grönsaker. Här fanns det 4 rätter att välja mellan i en meny som varieras över två veckor. Maten är helt klart värt ett besök med tanke på priset. Perfekt hak för en snabb lunch.