Thairätterna jag rekommenderar

De tre huvudgrupperna inom thailändsk matkultur är rätter med ris, nudlar och soppa. Ibland kan kategorierna gå in i varandra eftersom varianterna är så många. Potatis är inte en så vanligt förekommande råvara i Thailand. Men det finns rätter med vår ack så knöliga svenska basföda. Det som vanligen benämns fried rice, stekt ris är väl den mest förekommande rätten som görs på alla slag av kött eller vegetarisk. Nudelsoppa är väl främst fattiga studenter bekant med, då i påsar där man bara tillsätter kokande vatten. Så dessa två rätter kräver nog inte vidare presentation.

En väldig massa Massaman

Vanligt förekommande är den egentligen indiska rätten Massaman Curry. I Thailand är den något modifierad och räknas därmed som thaimat, serveras dock mest på turistorter. Massaman eller Masman som den även kallas är en lämpligt currystark rätt med bland annat tamarind som ingrediens. Denna räknas även som naturmedicin för att dämpa feber. På turistorter serveras den, enligt vår västerländska smak, tämligen mild. Vilket även är vanligt i Sverige, särskilt på thairestauranger i de södra delarna av landet har jag märkt. Kokosmjölken gör den len och den kan tillagas huvudsakligen med kyckling. Men kan även göras på nöt, fläskkött, anka eller vegetarisk variant med tofu. Vad som kanske mer är viktigt för svenskar är att Massaman innehåller potatis.

Pad Krapow Gai, stekt kyckling med basilika

Thailands basilika förekommer i många thailändska rätter och ger en speciell smak som många gillar. Här kan jag verkligen rekommendera Pad Krapow Gai som man bara måste prova på om man inte redan gjort det. Förutom basilika ingår vitlök, chili (begär försiktigt med den om du inte är van), soja och Oyster Sauce, vilka hjälper till med den spännande smaken. Den thailändska basilikan är grövre och har smak lite åt lakritshållet. De flesta restauranger med thaimat på menyn har denna populära rätt.

Yam Tofu

När vi ändå är inne på basilika tar vi ytterligare en sådan rätt. En vegetarisk med tofu, ingefära, tomat och sirap eller honung ger tillsammans med basilikan en mycket härlig rätt som serveras med ris vid sidan om. Fräscht och lätt att tycka om!

Godaste soppan – Tom Yum

Är man i Thailand eller om en svensk thairestaurang serverar Tom Yam eller Tom Yum så är detta en rätt som bara måste avnjutas. Rättens namn betyder själva tillagningen (Tom) och kryddig syrlig sallad (Yum). Den är varmt doftande med citrongräs, en citrusväxt som ofta kallas lime men är en annan frukt, galanga som är en ingefärsblomma, fermenterad mjölk, saltad med fisksås som huvudsakliga smaksättare. Tom Yum-bas går att köpa i asiatiska affärer för tillagning i hemmet.

Sötsaker

Som avslutning på detta kapitel måste jag nämna de gudomliga desserter som i Thailand heter Khanom. Dessa serveras som regel inte på restauranger så man måste uppsöka en marknad för att få tag på dem. Rullade bollar, i orange färg, smaksatt ris och puddingar är bara några i den mångfald som finns. Min favorit är en brun pudding med lite lök på toppen. Det thailändska namnet är Khanom Moa Gang. För att inte missa Gul Mango med sticky rice och kokos-sås, en annan dessert som alla måste pröva.