Här ska du äta Thaimat i Malmö

Sydliga Malmö är inget undantag bland stora svenska städer, här finns en uppsjö av thairestauranger. Det känns skönt eftersom jag ofta besöker Malmö med jobbet. Då är det härligt att botanisera bland alla krogar med thaimat även om dess menyer inte i stort skiljer sig från andra thaiställen i landet. Äta bör man men många frågar mig hur jag kan äta thaikäk nästan var och varannan dag. Inga problem svarar jag, det finns så många varianter att man aldrig tröttnar.

Green Mango

Grön mango är en ingrediens i många thailändska sallader och dessutom namnet på ett diskotek på ön Koh Samui, i Chaweng. Restaurangen Green Mango har en uteservering på sommaren så det var under den tiden jag valde mitt besök. Lokalerna där inne tilltalar mig inte så värst men att sitta ute passade riktigt fint. Dessutom har de ett mycket facilt pris på lunchen och man får välja 2 av 3 rätter som varieras från dag till dag. Jag var där en tisdag och valde Paneng Curry, här i varianten med tofu samt Tod Man Pla som består av friterade fiskkakor tillsammans med mild chilisås. Smakrik mat av god kvalitét, inte alls för mycket hetta som det ibland kan tänkas vara. Ett toppenställe skulle jag säga!

Bhua Thai

Dess restaurang ligger i Limhamn men jag var vid deras food truck under Hamnfestivalen där man får anta att menyn var något förenklad. Spelar ingen roll, thaimat smakar alltid gott och speciellt när den får avnjutas ute i det fria. Jag tog en traditionell Khao Pad, stekt ris med räkor. Som även går att välja som vegetarisk, med biff eller kyckling. Gott, välsmakande och framför allt billigt.

Thap Tim Thai Isaan

Restaurangens namn tyder på att den är inspirerad av Isaan, området i nordöstra Thailand som i svunna tider tillhört Laos och Kambodja eller Kampuchea som det hette en gång i tiden. Thap Tim Thai Isaans lokaler duger utmärkt oavsett om man vill äta lunch eller middag.

Jag var där en kväll och valde friterade och marinerade köttbitar av fläskkött till förrätt. Som huvudrätt blev det en klassisk Pad Thai med räkor. För de som inte vet så serveras denna rätt med stekta nudlar som berikas av nötter. Köper man denna i Thailand i ett gatukök får man en hel del extra grejor som friterade fläsksvålar, böngroddar och vårlök. Van vid de billigare luncherna i Malmö tyckte jag att priset låg lite högt, över 200 kronor för dessa två rätter. Men jag blev supernöjd, ibland spelar priset inte så stor roll om man får en riktig smakupplevelse och bra service.

Lanna Thai Bistro

Lanna Thai Bistro är ett hak som är väl värt ett besök. När jag var där på sommaren hade de inte lunchöppet men det gjorde inget eftersom jag var sen, klockan var efter 14. På eftermiddagen passade det bra med en enda rätt och jag valde Pad Bai Krapow vars namn jag aldrig hört förut. Men det finns så många olika namn på samma rätter så det var inte så konstigt. Wokade räkor tillsammans med basilika som var en riktig thailändsk sådan, för 139 kronor. Mätt och nöjd fick jag även med mig det sista hem, fint upplagt i en doggybag.