Den bästa Thaimaten i Umeå

Många städer och orter i Sverige har kulturberikats med finfina thairestauranger och i det fallet är Umeå inget undantag. God thaimat kan man inmundiga på ett flertal ställen varav här redovisas några som jag besökt och därför kan recensera.

Thaivagnen Takeaway

Vill man ha mat att ta med som lunch är Thaivagnen ett utmärkt ställe. De har ett luncherbjudande till marknadsmässigt pris från 11 till 14 där man får välja mellan 3 rätter eller ur menyn. Där varierar priserna beroende på huvudingrediens vegetarisk, räkor eller kött av olika slag. Vagnen har öppet fram till en bit in på kvällen även under helgerna. Med 30 rätter på menyn och dessutom några extra, har man med alla viktiga thairätter. Jag provade en av mina favoriter. De där gula marinerade kycklingbitarna på spett med jordnötssås och ris. Testet utföll till full belåtenhet.  

Banthai Thai Restaurang

Banthai är ett matställe som inriktar sig på medicinskt betingad thaimat, vilket stämmer väl med vad thaiköket i de flesta fall är. Jag betvivlar dock att alla de 50 rätter som finns på menyn kan rekommenderas av läkare. Deras matsedel är omsorgsfullt komponerad med avdelningar som förrätter, wokrätter, huvudrätter, soppa, grillrätter, risrätter, nudlar, curry och specialare. Jag inledde med 3 stycken goda vegetariska vårrullar följt av en soppa på kokosmjölk och tigerräkor smaksatt med galanga, citrongräs, koriander, lime och chili. Thom Ka heter rätten som man med fördel äter med ris så att det blir en fullödig huvudrätt. En restaurang med lite högre prislappar men med riktigt bra mat och service.

Mhenam Thairestaurang

Namnet Mhenam är ganska vanligt förekommande för thairestauranger i Sverige, men jag vet inte om de har något samband. Jag kom dock att tänka på en by jag bodde i för länge sedan, Baan Maenam på Koh Samui. Så det var rätt skoj att gå in på Mhenam i Umeå för den delen. Vid en titt på menyn såg det ut som ett gott arrangemang med drygt 40 rätter till hyfsade priser. Mitt sällskap och jag valde middagsmeny för två personer. Förrätten var en klassisk Tom Yum Goong, vi valde den med bläckfisk. Varmrätten bestod av fyra komponenter med vårrullar, räkor, kyckling med cashewnötter och biff i curry. Som avslutning serverades friterad banan med glass och kaffe på det. Vi var mycket nöjda med supén för två till priset av 350 kronor. Jag var där när stället nyligen hade öppnat, åkte förbi först på lunchen och det var knökfullt. På kvällen fanns det mer gott om plats, på lördagar har de öppet till sent.

Balder

Balder är ett ställe jag gärna föredrar att besöka när jag har vägarna förbi Umeå. En restaurang som har en mix av det mesta både från det svenska och asiatiska köket. Här serveras på lunchen en buffé av både svensk husmanskost och asiatiska rätter från bland annat Kina, Japan, Korea och Thailand. En pub liknande lokal som ligger centralt precis vid stadsbiblioteket inne i Umeå. Men det verkar bara vara vid lunchtid som de erbjuder asiatiskt, inte på deras middagsmeny.