Thairestauranger i Göteborg som är värda ett besök


Västkustens pärla, Lilla London, Kålle & Adas stad är bara några av smeknamnen på Göteborg. Kärt barn har många namn som man brukar säga. Men visst är det förnöjsamt att göra ett besök i Änglarnas stad. Hit ska man åka om man är en riktig fiskätare, skaldjursälskare eller helt enkelt bara älskar skärgårdens ljuva havsliv. Men om man som jag gärna besöker något asiatiskt så kommer här några tips i Göteborg, från mig som plöjt en hel del thaiställen ända upp i norr till långt ner i söder.

Arojj Dii

Arojj Dii som ska föreställa thailändska med svensk stavning betyder ungefär: Smaka väl eller gott. Thailändare frågar: ¨Aroy mai?¨ Svaret blir då ¨Aroy di¨ eller ¨Aroy mak-mak¨. Smakade det bra? ¨Det smakade gott¨, eller ¨Det smakade mycket gott¨. En festlig detalj i menyn hos Arojj Dii är att rätterna märks med “inget starkt”, en röd chili för “lite starkt”, två för “mellanstarkt” och tre för “starkast”. Jag tog den klassiskt citrongräsdoftande soppan Tom Yam. En soppa som är tillagad på kyckling toppade med räkor i Pad Bai Kaprao. Ett enkelt val eftersom den innehåller basilika som är min favorit. Den rätten hade dock tre chili och levde helt klart upp till att vara hot, det var starkt men på en bra nivå. Vilket knappast någon thailändare hade tyckt och jag har råkat ut för betydligt starkare mat än så. Fullt nöjd med besöket på Arojj Dii.

Koh Samui Thai Kitchen

Samui var det fösta stället jag kom till under mina resor till Thailand så att besöka Koh Samui på Engelbrektsgatan kändes helt rätt. Deras thai-buffé med sex rätter, ris och dryck samt kaffe för 95 kronor är ett riktigt kap. Jag var där även en kväll och åt då husets Taad Man Pla som är fiskplättar som kommer med sweet-chilisås i en kopp. Eftersom jag var hungrig beställde jag även in friterad kyckling med currysås och ris. Fantastiskt gott alltihop för en hyfsat billig slant.

Sukhothai Restaurang

Sukhothai Restaurang är en annan mycket mysig restaurang på Drottninggatan i Göteborg. Den drivs av genuina thailändare, således ingen svensk som krögare och det borgar ju för riktig inhemsk thaimat. Så bra att jag varit där flera gånger, en av mina absolut bästa restauranger i Sverige med thailändskt. Bland det jag har ätit där kan jag särskilt nämna ett par av rätterna. Mee Mo Dang, mo dang är ett marinerat fläskkött som färgas rött av rot, och består av detta tillsammans med färska äggnudlar och wontons (fyllda deg-knyten). En annan toppenrätt var bakade musslor med vitlök och peppar, min absoluta favorit. Dessa två rätter är bara för att nämna några av det härliga som serveras på Sukhothai Restaurang.

Moon Thai Kitchen

På Moon Thai Kitchen förpassas man ner till Thailand fastän man befinner sig i Göteborg. Med uppfinningsrikedom och finess har restaurangen smyckats smakfullt även om en del kan tycka att det blir lite för mycket, men inte jag. Mitt sällskap och jag tog in två rätter och delade dessa så vi fick två rätter var. Moo Yang, grillat fläskkött med sticky rice serverat med chilipasta, grönsaker och koriander. Rätt nummer två var inte mindre än Geng Pet Moo, som även det är fläskkött. Men nu filén med basilika, bambuskott, chili, äggplanta och vitlök i kokosmjölk. Helt klart prisvärt, tack vare den genuina miljön.