De bästa Thaikrogarna i Stockholm

Huvudstaden måste vara ett eldorado för älskare av thaimat då det finns mer än 100 restauranger. Jag får nästan sätta det som ett livstidsmål att besöka alla. Dock har jag hunnit med en hel del vid mina resor hit. Här kommer jag redovisa en del av dem. Bland restaurangerna kan man välja city eller andra stadsdelar och även förorter, thairestauranger finns utplacerade nästan överallt.

Kacha Thai Dining

På Fleminggatan ligger denna strikta men smakfullt dekorerade restaurang. Inredningen går i svart och gult, ganska pietetsfullt och det är lätt att trivas här. Eftersom jag älskar basilika tog jag rätten Phad Ho Ra Pah. Man kan välja mellan flera olika huvudingredienser så jag tog fläskkött. Maten var riktigt vällagad och såg tilltalande ut på tallriken, precis som man vill ha det. Thailändarna lägger ner mycket tid och kärlek på att dekorera tallrikarna, nästan som konstverk. Det är något jag gärna ser när jag besöker en thairestaurang i Sverige också. Lunchen går på 89 kronor och till kvällen blir menyn lite dyrare. Men restaurangen är väl värt ett besök oavsett om det är för en middag eller lunchdejt.

Thaiboat

I Hammarbyhamnen finns den så kallade Thaiboat, som får en att känna sig precis som om man vore på en båt i Thailand. En riktigt mysigt inredd restaurang. Precis som i enklare inhemska restauranger i Thailand sitter man på hårda bänkar eller stolar med dynor. Vilket duger helt utmärkt för mig. Gai Pad Ma Moung var wokad kyckling med cashewnötter och grönsaker. Även här fint upplägg på faten och maten var helt i min smak eftersom jag inte gillar allt för starkt. Priset var 124 inklusive dryck, sallad och kaffe. Man kan också välja dagens tips för 110 kr. Jag var även där en kväll och valde då menyn Bangkok med 4 rätter. Biffsallad, kyckling paneng curry, grillat ankbröst och fisk. Vansinnigt gott för runt 300 kronor. Även deras drinkar är att rekommendera, lika fina som en vas med blommor. Förvänta dig en liten orkidé i din cocktail.

Koh Phangan

Åk på minisemester till Koh Phangan i Stockholm. En restaurang som känns direkt tagen från Thailand och utplacerad på två ställen i centrala huvudstaden. Hit vallfärdar jag med ett gäng grabbar när vi vill äta lite finare, dricka drinkar i hinkar och besöka deras egensnickrade pissoar. Skämt och sido, detta är helt klart ett av de bästa haken i Stockholm där du kan avnjuta thaimat på ett lyxigare vis. Sitt i bungalows eller varför inte boka bord i deras tuk-tuk.

Stället är inrett med UV-lampor som ger ifrån sig häftiga effekter, känn åskan dra förbi när det släcks ner och blir oväder i hela restaurangen. Något utöver det vanliga som passar stora som små. Här är priserna lite högre jämfört med andra ställen men då betalar du också lite för själva upplevelsen. Missa inte deras otroliga sallad som serveras innan maten, den är nästan det bästa av allt.

Country Thaifood

Sedan har vi Country Thaifood i Järfälla, strax in till torget i Jakobsberg finner du detta guldkorn. Det kanske inte ser mycket ut för världen utanför men kikar du in genom fönstret eller kliver innanför dörren så är du inne i en liknande atmosfär som på Koh Phangan. Mysiga små bås att sitta i, på träbänkar såklart. Rislampor i färggranna kulörer och passande musik. Här är det oftast lugnt och fridfullt, inte lika hektiskt som mitt inne i stan och dessutom har de en uteservering på sommaren. Menyn är noga utvald till ett rimligt pris, personalen är trevlig och bär alltid ett leende på läpparna. Ett ställe jag varmt rekommenderar. Ibland skickar de även med ett erbjudande vid betalningen som kan utnyttjas vid nästa tillfälle.

Restaurant Jai Thai

Vill man sitta och äta mycket och gott ska man välja Restaurant Jai Thai som ligger i Stockholms city. Här kan man välja att sitta i fyra olika rum: Bangkok, Isaan, Krabi och Chiang Mai Room. Sittande middagsbuffén kostar 249 kronor. Billigaste thai-lunchen i Stockholm? Endast 69 kronor med gående buffé. Ibland är det roligt att plocka lite här och där och smaka på allt. Prisvärt och jättegod mat, underbar miljö.